Friday, 13 January 2012

Homemade Aiskrim ^,-

salam..
ni haaa..aiskrim ika dah siap smlm buat..ika wat dua perisa yg korang leh tgk cm krim nk kuning tu nescafe..yg ptih2 tu vanilla oreo..hehe..^,^snang je nk buat..korang xpyh pkai mesen wat eskem tu..just pkai handmixer je..

klu korang nk try wat..tgk bwah ade rsipi..

BAHAN-BAHAN


untuk vanilla oreo

1 biji telur putih
4 - 5 sudu besar gula..yg biasa da kt umah tu je..ikot korang la yg suka manis letak lebih..
1 sudu besar ovelet..boleh dpt dekat kdai kek atau runcit..
1 tin susu cair..ika pakai carnition..
4 sudu besar susu tepung..untuk yg suka rasa susu skit..
2 sudu besar essence vanilla
1 bungkus biskut oreo..jenis lain pon tak pe..

1. masukkan putih telur ke dlm mangkuk besar..masuk kan gula..gaul sampai kembang pakai handmixer.
2. dah agak kembang masukkan ovelet..dan pukul lg sampai sebati..jadi macam ni..

3. setelah sebati masukkan 1 tin susu cair sampai habis macam dekat bawah ni..masukkan essence vanilla..dan susu tepung..sebatikan dgn bahan yg telah dipukul tadi..

4. pukul sampai sebati dan nampak smooth..lg lama pukul lg bagus..tp jgn lama sangat..
5. lepas itu patahkan oreo ikut kehendak sendiri nak bagi kasar ke halus..taburkan dalam adunan tadi..
6. dah siap boleh la tuangkn dalam bekas macam ni..biar dalam frezzer sampai la beku..


dah siap...mcm 1 tin susu cair tu ika boleh dapat dlm dua bekas...korang boleh gak try perisa lain..coklat ke..milo ke..strawberry ke..nak letak kacang ke..cip coklat ke..ikot kreativiti dan tekak masing-masing...

selamat mencuba..^,^

27 comments:

  1. merpatisejoli45:
    hehe..try ye..snang je..^,^da wt ckp ika k..

    ReplyDelete
  2. best je tgok..nak rasa boleh???

    ReplyDelete
  3. lady its lya:
    hehe..my umah meh..^,^

    ReplyDelete
  4. wah.. sedapnya, xsbr nak try.. mimie copy resipi nie utk koleksi yer :)

    ReplyDelete
  5. mimie:
    eh mimi ni..boleh la..^,^ika mmg nak brkongsi..

    ReplyDelete
  6. sdapnyaaa..nant kakak comel buatkn utk adik ya?? hehehehe.. ^^

    ReplyDelete
  7. spongebob coklat:
    adik kiut t dtang umah amek ye..^,^

    ReplyDelete
  8. arra ahmad:
    hehe..mmg best cm beli je..^,-

    ReplyDelete
  9. sedapnya nyum nyum..pandai kamu buat ice cream ye :)

    ReplyDelete
  10. zinnirah humaira:
    hehe..skit2 je..^,-

    ReplyDelete
  11. cik tom:
    cik tom g best..kek moist coklat rcpi cik tom tu.nyum..nyum...mlm kang bli brg..nk try da siap ika post..^,-

    ReplyDelete
  12. Amboi kak kita ni dh pandai bt ais cream ye...yuum...sedapnya...sampai oni pon terliur tngok ais cream ni.. awat kak xmasok master chef ke-2 jer.??....hehehe...

    ReplyDelete
  13. oni ruzaini:
    haha oni ni,..msok master chep lak..t oni try la wat..oni pon leh laaa..snang ja..oni kn ska msak..^,^

    ReplyDelete
  14. haha.. oni nk bt ais-cream.. tngok2 ais-cream bt kan oni bukn oni bt ais-cream,, lau bab ais cream ni oni xreti sgt...hehe...

    ReplyDelete
  15. oni ruzaini:
    xpa2 ni teori je..nnti my umah akak ajar teros..snang..^,^

    ReplyDelete
  16. sedapnye (: lapar pulak rasa ni . heeh pandai ika buat (:

    ReplyDelete
  17. nysa blurp:
    eh xla..nysa pon boleh..rasa cm beli nya gak..try la..^,-

    ReplyDelete
  18. maizatul azrina yaakob:
    haha..orked ni..mana da..orked pon boleh hebat pe..^,^

    ReplyDelete
  19. engineer muda:
    tol keee..?hehe..

    ReplyDelete